DVB-T2

6.5. 2021

DVB-T2

Standard, který umožňuje přijímat přes anténu digitální signál a vy tak nepřijdete o své oblíbené televizní i rádiové stanice. Na úvod je třeba představit všechny možné zkratky DVB, aby nedošlo k záměně - samotné DVB-T je označení pro pozemní vysílání, DVB-C je kabelové a DVB-S pak vysílání satelitní.

Rok 2011

První změna nastala roku 2011. Tehdy byl jedním z nejvyhledávanějších výrazů na internetu set-top-box. V tomto období se hromadně se měnily televize, případně se přikupovaly zmíněné krabičky. Důvod byl tehdy jasný - mobilní internet potřeboval zrychlit. Český telekomunikační úřad tak rozhodl, že televize musí ustoupit, abychom mohli svižně brouzdat po internetu.

Rok 2019

V roce 2019 přišlo další rozhodnutí, že se televize musí uskromnit. A opět v tom má prsty mobilní internet. K tomu, aby mohlo dojít k dalšímu zeštíhlení dostupných kmitočtů pro televizi, bylo nutné vyvinout tzv. kodek, který umí pracovat v omezeném prostoru stejně rychle a kvalitně, aby divák nepoznal rozdíl.

Kodek HEVC

Oním kodekem je moderní HEVC s kódováním H.265. Nahradil starší MPEG-2, který by v novém režimu již nepodával potřebný výkon. HEVC pracuje pouze se čtvrtinovým objemem dat. Při vzniklém omezení tak neztrácí na kvalitě přenosu.


Výhody DVB-T2 s kodekem HEVC

Všechno zlé je vždy pro něco dobré. Platí to i o změně vysílání. Moderní technologie umožňuje vysílat ve vyšší kvalitě. Přibudou vám tak programy v HD rozlišení. Jak je ale možné, že po značném omezení, bude televize vysílat lépe? Důvodem je schopnost přijímat signál z více vysílačů zároveň. Výsledný signál se poté sčítá a kvalita v plné rychlosti na sebe nenechá dlouho čekat.

Navíc můžete očekávat větší počet stanic, případně více pořadů v HD kvalitě.

Zásadní změny se standardem DVB-T2

  • Vysílání v HD kvalitě
  • Zabezpečenější přenos TV signálu
  • Vysílání lze kombinovat s 3D TV
  • Ostřejší barvy
  • Duální zvukové vysílání
  • Jedná se o zelenou technologii

Důležité otázky a odpovědi

Jak hledat televizi s DVB-T2 s kodekem HEVC?

Každá televize kompatibilní s touto technologií je opatřena Certifikací ČRA „ověřeno“. Televize s tímto označením tak můžete bez problémů sledovat i po kompletní digitalizaci.

Jak úspěšně naladit DVB-T2?

Jednoduše. Máte-li vlastní anténu, zapněte manuální nebo automatické ladění a všechny TV i rádiové stanice se vám znovu naladí. U sdílené antény je to složitější. Servisní firma však vše vyřeší za vás.

Mám satelit nebo kabelovku, týká se mě DVB-T2?

Můžete být v klidu. Změny se týkají pouze pozemního vysílání.

Mám set-top-box z dřívějška, bude fungovat?

Je to stejné jako u televizí. Pokud váš set-top-box není osazen kodekem H.265, pak musíte pořídit buďto nový, případně se porozhlédnout po novém televizoru.


Vyberte si → AMBILIGHT | OLED | OLED+ 

RADY A TIPY